Biblioteket har många tjänster och utbud. Här hittar du bland annat hur du kan få meröppet, vad makerspace är och hur du lånar e-böcker och filmer hemifrån, med ditt lånekort.
Vill du digitala tips hittar du dem här:
Meröppet
Makerspace
E-böcker och e-ljudböcker
Talböcker och Legimus
Strömmande film
Författarlexikon
Datorer, skrivare och släktforskning
Fjärrlån
Meröppet
Vaggeryds och Skillingaryds bibliotek är meröppna 7-22 alla dagar, vilket innebär tillgång till biblioteket när personalen inte är där. Kontakta bibliotekspersonalen om du vill bli meröppetanvändare.
Makerspace
Vårt makerspace är en idéverkstad där människor kan mötas, utveckla och skapa tillsammans med andra. Skapandet sker i gränslandet mellan teknik, konst och slöjd.
Boka gärna tid för enskilda visningar eller workshops för en större grupp. Du kan också få en tagg så att du kan använda Makerspace alla dagar kl. 7-22. Makerspace är en del av Vaggeryds bibliotek.
Biblio: E-böcker och e-ljudböcker
Talböcker och Legimus
Legimus är en databas där du som har någon form av lässvårighet eller är synskadad kan få tillgång till talböcker genom att enkelt ladda hem till dator, telefon eller surfplatta. Inloggning får du via biblioteket. Hör av dig till biblioteket för att boka en tid.
De flesta talböcker utges av Myndigheten för Tillgängliga Medier, MTM. De ges ut i så kallat DAISY-format. För att lyssna på en talbok måste man ha en speciell DAISY-spelare. Det går också att lyssna på DAISY-böcker om man har en dator med ett speciellt läsprogram. Detta program kan laddas ned gratis från MTM:s hemsida. För att få låna talböcker gäller vissa krav. Om du vill veta mer kontakta gärna biblioteket. Regionen lånar ut DAISY-spelare till vissa grupper. Hör gärna efter om du är berättigad till en.
Cineasterna: Låna strömmande film
Biblioteket erbjuder filmtjänsten Cineasterna. Där kan du via ditt lånekort se på strömmande film, gratis hemifrån. Du loggar in med ditt lånekortsnummer och pin-kod via länk.
Antalet filmer är begränsat till 12 filmer per användare och månad. Lånet är tillgängligt i 48 timmar.
Alex: Författarlexikon
Alex är en författardatabas där du kan läsa om författare, söka böcker efter genrer, världsdelar och länder. Det finns också ett deckarlexikon och du kan även utmana dig själv och andra på litteraturquiz. Logga in med ditt lånekort hemifrån. Perfekt för alla bokälskare.
Datorer, skrivare och släktforskning
På biblioteken i Vaggeryd och Skillingaryd finns datorer och trådlöst nätverk som du kan använda. Det finns också bärbara datorer och surfplattor att låna för dig som är över 18 år. Det går både att skriva ut och scanna på biblioteken.
Vi har följande avgifter:
Svartvitt A4: 4 kr/sida
Färg A4: 8 kr/sida
Svartvitt A3: 8 kr/sida
Färg A3: 16 kr/sida
Scanning 5 kr/e-postutskick.
Vaggeryds bibliotek har också en dator för släktforskning.
Läs mer om Lokalhistoria och släktforskning
Fjärrlån
Som studerande vid högskola eller universitet ska du vända dig till det aktuella högskole- eller universitetsbiblioteket, gäller även distansstudenter. Vi fjärrlånar inte kurslitteratur. Om den bok du söker inte finns på kommunens bibliotek, kan vi försöka låna in den från ett annat bibliotek. Media som getts ut de senaste två åren behandlar vi i första hand som ett inköpsförslag. Vi lånar endast böcker från andra bibliotek, men det går att beställa kopior av enskilda artiklar. Vi fjärrlånar inte om boken finns i Vaggeryds kommun.
Krösabiblioteken är ett samarbete mellan biblioteken i Aneby, Eksjö, Habo, Sävsjö och Vaggeryds kommuner. Det innebär att det är gratis att fjärrlåna från Krösabiblioteken.
- Du får max ha 3 pågående fjärrlån samtidigt.
- Lämna förfrågan via mejl eller på Mina sidor. Skriv lånekortsnummer, titel, författare och årtal. Gärna länk till boken om du har. Mejla till Vaggeryds.bibliotek@vaggeryd.se.
- När fjärrlånet finns att hämta på biblioteket får du ett meddelande.
- Fjärrlån kostar 20 kr/bok. Undantag är talböcker, böcker från Krösabiblioteken, böcker på andra språk än svenska och skolspråk.
- För artiklar tas den kostnad ut som debiteras av långivande bibliotek.
- Det är det långivande biblioteket som bestämmer hur länge du får låna boken och om du får låna om den.
- För försenade fjärrlån kan extra avgift tillkomma ifall den långivande biblioteket tar extra kostnad för försenade lån.
- Förstörda eller försvunna fjärrlån ersätts med den kostnad som det långivande biblioteket kräver.