Kom igång med din smarta telefon och surfplatta

Smarta telefoner är en kombination av en mobiltelefon och handdator. Smarttelefoner fungerar som en traditionell mobil. Du kan ringa, skicka sms men också ta foton. Utöver det kan användaren använda något som heter appar. Appar är små program som finns i telefonen/surfplattan. Du kan även använda telefonen för att gå ut på internet.

En surfplatta påminner mycket om en smart telefon, men är större .  Du kan ringa via en surfplatta genom videosamtal. Det finns även läsplattor, det är plattor som framförallt används för att läsa e-böcker på.

Exempel på en smart telefon är iPhone, Samsung,  Huawei och Oneplus.  I en iPhone använder man operativsystemet apple, i övriga telefoner använder man  android. Operativsystem kallas programmert som man  använder i telefonen.  De har samma funktioner, men fungerar på lite olika sätt.

I handledningen ger vi tips på olika appar som kan vara bra att känna till. Appar laddar du hem i Appstore om du har en iPhone eller en iPad och i Google play om du har en android-telefon eller surfplatta (Samsung, Oneplus, med flera).

Här finns häftet till kursen att ladda hem:kom igång med smart telefon

 

Bra länkar och filmer

Ställ in ICE-nödsamtal

Säkerhet på nätet