Lokalhistoria och släktforskning

På biblioteket hittar du information om lokalhistoria har har möjlighet att släktforska. På Vaggeryds bibliotek finns även en dator med släktforskningsprogrammen Sveriges dödbok 1901-2013 och Arkiv digital samt en databas med bilder från Vaggeryds kommun.

Vår samling med lokalhistoria finns här:
Sök i bibliotekskatalogen

 


I Vaggeryds kommun finns flera aktiva hembygdsföreningar samt ett militärhistoriskt museum Miliseum som ligger i Skillingaryd. Nedan finns till länkar till mer information om lokalhistorisk information för Vaggeryds kommun.

Miliseum

Miliseum är ett militärhistoriskt museum i Skillingaryd som berättar om den indelte soldatens och soldatfamiljens liv samt ingenjörtruppernas verksamhet. Miliseum ligger inom det än idag aktiva militära övningsområdet i Skillingaryd.

På Miliseum finns även ett militärhistoriskt bibliotek. Det första biblioteket i nuvarande Vaggeryds kommun var Kongl Jönköpings regementes officerscorps bibliothek. Det grundades redan på 1830-talet i den byggnad som alltjämt inrymmer officersmässen inom Skillingaryds läger. I dag förvaltar Miliseum kvarvarande delar av detta gamla bokbestånd som en del i sitt bibliotek. Detta består i dag av över 14 000 titlar, mest böcker men även media. Huvuddelen av titlarna återfinns inom områdena historia och militärväsen. De äldsta böckerna är från 1600-talet och de nyaste från innevarande år. Titlarna är registrerade i Dewey och sökbara via Vaggeryds biblioteks hemsida. Böckerna kan studeras på plats under Miliseums normala öppettider. Fjärrlån är möjliga att effektuera. Då vänder man sig till ”sitt eget” bibliotek med sin förfrågan, vilken därefter förs vidare till Vaggeryds bibliotek.

Läs mer om Miliseum

Leta i Miliseums biblioteks samling

 


Kulturgravar
Möjlighet att med QR-koder på utvalda gravar och kyrkogårdar få veta mer om historiska händelser. Bland annat finns kyrkogårdarna i Byarum, Bondstorp, Svenarum och Tofteryd med.

Minnen
Minnen är en nationell sida där flera av kommunens hembygdsföreningar har lagt upp information och bilder om platser och händelser i kommunen.


Ulrica Eleonora Stålhammar

Vi vill lyfta fram historien om Ulrica Stålhammar. Ulrica Eleonora Stålhammar föddes 1683 i Stensjö, Svenarums socken i nuvarande Vaggeryds kommun. 1713 valde hon att lämna gården och begav sig till Stockholm, förklädd som man och tog namnet Vilhelm Edstedt. 1715 tog hon värvning i Kalmar och tjänstgjorde som korpral i Karl XII armé. 1716 gifte hon sig med Maria Löhman och de levde tillsammans fram tills att Ulrica Eleonoras syster kom på hennes hemlighet. Hon fick åka till Danmark och därifrån anmälde sig själv och ansökte om benådning hos kung . Ulrica Stålhammar åtalades för att ha levt som man och för sitt äktenskap. Hon fick en månads fängelse för straffet och fick därefter flytta till släktingar i Hultsjö utanför Sävsjö där hon sedan dog 1733.

Mer läsning och länktips:

Bilden är tagen vid filminspelning i Stensjö där Ulrica Stålhammar växte upp.

Ulrica Eleonora : Karl XII:s amazon av Colibrine Sandström.
Låna på biblioteket

Karolinska kvinnoöden av Alf Åberg.
Låna på biblioteket

Stormaktens sista krig: Sverige och stora nordiska kriget 1700-1721 av Olle Larsson
Låna på biblioteket

Svenska kvinnor historien glömde av Stefan Högberg
Låna på biblioteket

Makalösa kvinnor: könsöverskridare i myt och verklighet av Eva Borgström.
Låna på biblioteket

För barn och unga:
Dömda kvinnor: förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg.
Låna på biblioteket

Fantastiska flickor av Janina Kastevik, Sarah Utas, Elisabeth Östnäs.
Låna på biblioteket

Wikipedia om Ulrica Stålhammar

Riksarkivet

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Historiepodden: ett avsnitt om Ulrica Stålhammar


Projektet VingRot 2018-08  –  2020-12

Skulle inte du vilja kliva in i historien? Inte bara se den, utan verkligen få uppleva den? Alla gamla berättelser, sägner, historier och gamla platser som väcks till liv?

VingRot är ett projekt där Vaggeryds bibliotek, Museet Miliseum samt kommunens öppna ungdomsverksamhet (UC&UG) samverkar med stöd av Region Jönköpings län/regionbiblioteket.

Projektet kommer att ta tillvara de lokala historierna, filma kortfilmer i 360-kamera samt laborera hur man kan använda 360-filmer och VR-teknik på olika sätt.

Projektet ska testa nya former av att visa kulturarvet för att:

  1. öka och sprida kunskap om hur man kan arbeta digitalt med livslångt lärande
  2. uppmuntra deltagare som har begränsad tillgång och kännedom om det digitala samhället
  3. tillgängliggöra kulturarvet

Hösten 2019 spelade vi in film med ungdomar på fritidsgårdarna på Miliseum. Vi har även spelat in filmer tillsammans med Lärvux som har haft lokalhistoria som en del i sin undervisning under hösten 2019 och våren 2020. Under våren 2020 har vi också gått i Ulrica Stålhammars fotspår i Stensjö och spelat in 360-filmer om hennes liv.

Mer om vårt projekt finns att läsa här: Projektet VingRot

Som en del i projektet deltog vi även i projektet Cultural heritage: – discover, share and learn.

Här kommer några exempel på filmer från vårt projekt, fler finns på youtube:


 

Hagshults bibliotek

Haghults bibliotek var länge ett av få bibliotek i Sverige som använt det gamla kortsystemet. Innan vi 2020 började att datorisera biblioteket passade vi på att filma och dokumentera hur kortsystemet fungerade. Nedan finns en film på Youtube hur det fungerade då.