Våra projekt

Biblioteken i Vaggeryd arbetar mycket med projekt, här finns både pågående och avslutade projekt att läsa om. Projekt om Makerspace går att läsa mer om på Makerspace egen hemsida: makerspace.vaggeryd.se.


Stärkta bibliotek

Genom medel för stärkta bibliotek har vi arbetat med tillgänglighetsfrågor på biblioteken i Vaggeryd tillsammans med anpassad grundskola, lärvux och daglig verksamhet. Vi har arbetat med olika grupper och med olika teman.
Vi kommer att återuppta arbetet under 2024.

Läs mer om vårt arbete med bibliotek för alla

Ansvarig från Vaggeryds bibliotek: Maria Sandström Låstberg


Biblioteken som tankesmedja

Ett projekt om det dagliga demokratiarbetet med fokus på digital delaktighet och hälsa. Projektet påbörjades 2023 och pågår under 2024. Projektet syfte är  att folkbiblioteken ska tillsammans med Hälsocenter i undersöka betydelsen av och kopplingen hälsa/digital delaktighet för att ha förmågan att ha förmåga att utöva sina demokratiska rättigheter. 

Den primära målgruppen för projektet är bibliotekens prioriterade grupper enligt bibliotekslagen 2013:801, det vill säga, personer med funktionsnedsättning, personer med annat modersmål än svenska och barn och unga. Som sekundär målgrupp finns övriga kommuninvånare.  

Vi ska framför allt arbeta med följande:

  • Visningar och föreläsningar med nya digitala fenomen och företeelser
  • Demokratipromenader
  • Det dagliga demokratiarbetet

Ansvarig från Vaggeryds bibliotek: Cecilia von Strokirch, Mia Olausson och Jerry Karlsson


Våra tidigare projekt:

 

VingRotFlicka med VR-glasögon på sig.

VingRot var ett lokalhistoriskt projekt som pågick 2019- 2020 och hade som mål att skapa en modell för hur man kan arbeta digitalt med att förmedla kulturarv. Projektets syfte var att uppmärksamma lokala historier, filma kortfilmer i 360-kamera & testa hur man kan komma igång att använda 360-filmer och VR-teknik. Projektet fick medel av av Regionbiblioteket, region Jönköpings län. I projektet samverkade biblioteket med det militärhistoriska museumet Miliseum samt de öppna fritidsgårdarna i kommunen. Målet med projektet var att ta fram en modell för hur man kan arbeta med kulturarv och digitala verktyg.

I en fortsättning av projektet har vi även arbetat med att göra kunskapsfilmer om Vaggeryds kommun, i samverkan med projektet Kulturarva, Remida och Barn-fritidsprogrammet på Fenix kunskapscentrum.

Läs mer om projektet

Modell VingRot

Digitekets kurs om 360-film och VR

Det rullar på

VR-filmer från projektet

Ansvarig från Vaggeryds bibliotek: Mia Olausson


Hela familjens väg till språket & SlussenBild på medverkande i projektet. Tre kvinnor som står upp, tre kvinnor och ett barn sitter framför dem.

Hela familjens väg till Språket startade i februari 2020 och tar vid där projektet ”Hela vägen till språket” slutade. Det finansierades av medel från Länsstyrelsen och var ett samarbete mellan AME, Familjecentralen och Biblioteken i Vaggeryds kommun men involverade också aktörer från civilsamhället. Projektet syftade till att nyanlända föräldrar, män och kvinnor deltar i integrationsfrämjande processer tillsammans med sina barn. Vi hade ursprungligen ett fokus på att försöka nå arabisk- respektive somalisktalande män då det var övervägande del kvinnor i ”Hela vägen till språket” men på grund av Coronapandemin kunde vi inte genomföra projektet.

Under våren 2023 gjorde vi ett omtag och startade upp ”Hela familjens väg till språket” igen fast i en annan form än den ursprungliga tanken på grund av bland annat förändringar i personalgruppen.
På biblioteken hade vi under våren ”Språkcafé på lätt svenska” på Skillingaryds bibliotek varannan tisdag kväll med ett femton-tal deltagare varje tillfälle, vuxna och barn. Språkcaféet var också en del i projektet ”Stärkta bibliotek” där vi har fokus på tillgänglighet och dessutom tillgång till en bibliotekspedagog som har bred erfarenhet från undervisning i svenska språket. Personal från Öppna förskolan har varit behjälpliga som ”brobyggare” och skapat kontakter och tolkat. Vid ett av tillfällena var kommunens Hälsocoach, Jerry Karlsson, inbjuden och under glada tillrop genomförde vi ett träningspass tillsammans. Sista träffen var vi på Miliseum och fick en spännande guidning om hur många i Sverige levde på 1700-talet. En kväll som väckte många tankar och funderingar, likheter och olikheter.

Under hösten fortsatte ”Språkcafé på lätt svenska” på biblioteket i Vaggeryd på torsdagskvällar oktober-december. Vi hade bjudit in en av rektorerna i kommunen och personal från Folktandvården som informerade och svarade på frågor och vi var även på ett uppskattat studiebesök på Räddningstjänsten i Vaggeryd. Uppslutningen var mycket god och vi planerar att fortsätta med Språkcafé på lätt svenska även efter projektets slut.

”Slussen” är också ett samarbetsprojekt mellan AME, Öppna förskolan och Biblioteken som startade samtidigt som ”Hela familjens väg till språket”.  Varannan torsdagseftermiddag, med uppehåll under sommaren, fanns personal från arbetsmarknadsenheten på plats på Vaggeryds respektive Skillingaryds bibliotek för att hjälpa till med bland annat hur man fyller i olika blanketter, kontaktar en förening, hittar rätt på internet eller övriga frågor. Även där är personal från Öppna förskolan med som brobyggare.

Här kan du läsa mer om det tidigare projektet Hela vägen till språket

Ansvarig från Vaggeryds bibliotek: Maria Sandström Låstberg


Bokstart Vaggeryds kommun

Vårt Bokstartsprojektet är en naturlig fortsättning på Språknätverket, se längre ner på sidan.  Bokstart är en nationell satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i barns närhet med uppdrag att främja läsning och stimulera små barns språkutveckling. Bokstartsbidrag fås från Kulturrådet för utvecklingsprojekt som bygger på samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola och 2023 beviljades medel till 44 olika projekt som delar på 15,7 miljoner kr.

Under vårt första projektår tog vi fram ett dokument som vi kallar för ”Vaggerydsmodellen”. Det är en kartläggning och sammanställning över såväl tidigare som befintliga språkfrämjande insatser för barn 0-3 år i Vaggeryds kommun, häri ingår exempelvis det regionala Språklustarbetet. Genom att göra det arbetet ser vi bland annat var det finns brister och vi får en hållbar, tydlig struktur som enkelt går att implementera i ordinarie verksamheter och bidrar till att de olika professionerna kompletterar varandra.  Vi prioriterade flerspråkiga barn och deras vuxna i hemmiljön och fick hjälp av Brobyggare inom projekten Hela familjens väg till språket och Slussen för att nå målgruppen.

Nyfiken på Vaggerydsmodellen? Här kan du läsa den i pdf-format.

Under vårt andra projektår hade vi fokus på att göra föräldrar och vuxna i barns hemmiljö uppmärksamma på högläsningens positiva inverkan för barnens språk läs -och skrivutveckling. Varje familj är unik och behöver olika mycket stöd och inspiration för olika saker. Barnbibliotekarie var på Öppna förskolan och under hösten var barnbibliotekarien med på förskolornas föräldramöten, främst de föräldramötena för barn 1-3 år, tillsammans med specialpedagog eller pedagogista från respektive enhet för att på ett lustfyllt sätt och utan pekpinnar berätta om biblioteken, ge boktips, inspirera och visa på hur mycket det finns att vinna om man läser tillsammans med sitt barn. Maria Heimer, författare och föreläsare med lång erfarenhet från språk -läs -och skrivutveckling, höll två uppskattade föreläsningar om medvetet språkande varav ena föreläsningen var på Öppna förskolan.

Se mer information om Bokstart här.  

Se mer information om Språklust här eller här på 1177.

Ansvarig från Vaggeryds bibliotek: Maria Sandström Låstberg


 

My green identity -an NordPlus collaboration against climate changeGrönt fingeravtryck där texten My green identity står på avtrycket.

”My Green Identity” var ett samarbetsprojekt mellan folkbibliotek i Sverige, Finland, Danmark, Estland, Lettland och Litauen. Projektet pågick 1/9 2019 – 30/9 2020 men förlängdes på grund av Coronapandemin. ”My Green Identity” är en utveckling och fortsättning på Nordplusprojektet ”CreaTeams,” se längre ner på denna sida.

Projektets mål var att arbeta fram metoder som går att använda på biblioteken för att uppmärksamma och förhindra de pågående klimatförändringarna och miljöförstöringen utifrån Agenda 2030. I projektansökan står det följande: The ultimate aim of the “My Green Identity” project is  struggle against climate change and on favor of sustainable development (UN:s Agenda 2030, SDG).  Projektpengarna går i huvudsak till tre projektträffar – som ska genomföras på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Varje deltagande bibliotek har en samarbetspartner och vår är ReMida. ReMida är ett kreativt återanvändningscenter som ligger under Barn- och utbildningsförvaltningen och bedriver pedagogisk verksamhet mot skolor, förskolor och fritids. ReMida startade i Reggio Emilia i Italien 1996 och idag finns två center i Sverige – Vaggeryd samt i Södertälje. ReMida i Vaggeryd arbetar med naturmaterial och spillmaterial från ett 80-tal industrier under devisen ”skräp är det som återstår när fantasin har tagit slut.”

Projektdeltagarna träffades i Villnius i september 2019 och i Åbo i februari 2020. En tredje träff var planerad till Vaggeryd i september 2020 men blev digital i december 2020 på grund av Covid19. På träffarna delar vi tips och idéer med varandra som genomförts på respektive ställe men vi arbetar också mer konkret i olika workshops. Mellan dessa träffar jobbar vi på hemmaplan med de olika aktiviteter som vi enats om, exempelvis Remake-pyssel och Miljöhörnan, ”The Green corner”. Vaggeryds Miljöhörna är ett kommunalt samarbete som finns på biblioteket i Vaggeryd. Där visar vi olika utställningar som exempelvis Gifter i barns vardag, Vattnets väg samt Återbruk. I februari 2020 hade biblioteket och ReMida en gemensam utställning, ”Där boken snurrar”, i Miljöhörnan.

Vi fortsätter arbeta aktivt för att sprida information om hur var och en av medborgarna kan bidra till en miljömässigt bättre och mer hållbar värld.

Ansvarig från Vaggeryds bibliotek: Maria Sandström Låstberg


Språknätverket Vaggeryds kommun – ett projekt om små barns läs- och språkutvecklingBarn som bläddrar i ett boktråg.

Språknätverket Vaggeryds kommun beviljades 50 000 kr från Kulturrådet för att under 1/1 2019 – 31/1 2021
bilda, utveckla och stärka samverkan mellan kommunala aktörer som arbetar med de små barnens språkutveckling.

Språknätverket Vaggeryds kommun bestod av barnbibliotekarie, två pedagoger från Öppna förskolan, två specialpedagoger för förskolan samt en förskolepedagog. Regionbibliotek Region Jönköpings län är också involverade i projektet och förutom Vaggeryds kommun fick även Gislaved och Värnamo pengar för att utveckla Språknätverk i respektive kommun.

I maj 2019 var deltagarna i Språknätverk Vaggeryds kommun på konferensen Bokstarts dela-dagar i Stockholm och i oktober 2019 anordnade vi två föreläsningar om små barns språkutveckling med Elvira Ashby, logoped och författare. Föreläsningarna riktade sig till personal inom förskolan samt föräldrar och andra intresserade. I januari 2020 var Språknätverket Vaggeryds kommun på en föreläsning med logoped Karolina Larsson som arrangerades av Språknätverket i Värnamo kommun. Under våren 2020 hade vi planerat in studiebesök bland annat på ”Knacka på” och Boda familjecentral i Borås men på grund av risken för smittspridning av Covid19 kunde vi inte åka utan deltog i en digital konferens istället om förskolebarn och språkutveckling.

Läs mer på Kulturrådets hemsida.

Ansvarig från Vaggeryds bibliotek: Maria Sandström Låstberg


CreateamLila bakgrund med texten Createams in library, colloboration 2017-2018.

Vi har tidigare varit med i Createam, ett Nordplusprojekt om att utbyta aktiviteter och idéer på bibliotek från Vaggeryd samt Åbo i Finland, Herning och Ikast-Brande i Danmark, Kärdla och Tallinn i Estland, Valmiera och Lettland, Vilnius i Litauen och ett filialbibliotek till Reykavik på Island.

Ansvarig från Vaggeryds bibliotek: Mia Olausson och Lo Claesson

 

 


Culture heritage

2018-2019 deltog vi i ett Erasmusprojekt som heter Culture heritage – discover, share and learn. Det var bibliotek från Kärdla i Estland, Herning i Danmark, Kranj i Slovenien och Vilnius i Litauen samt Vaggeryd från Sverige som var med i projektet. Syftet med projektet var att utveckla olika aktiviteter kring kulturarv och dela dem mellan de bibliotek som är med samt bibliotek i respektive hemland samt internationellt. Tyvärr fick vi dra oss ur projektet på grund av sjukskrivning.

Libraries for communities 2019-12-09

Ansvarig från Vaggeryds bibliotek: Mia Olausson