Bibliotek för alla

Genom medel för stärkta bibliotek har vi arbetat med tillgänglighetsfrågor på biblioteken i Vaggeryd tillsammans med särskola, lärvux och daglig verksamhet. Vi har arbetat med olika grupper och med olika teman.

Biblioteket – så här gör du
Häfte om hur det fungerar på biblioteket

 

Bibliotekets valskola på Knuten

Kajsa Folkesson och Maria Sandström Låstberg från biblioteket i Vaggeryd kom till Knuten och pratade om demokrati och det stundande valet. Knuten är kommunens dagliga verksamhet i Vaggeryd och biblioteken är navet i kommunens demokratiarbete.

Kajsa och Maria hade med sig valsedlar, kuvert och röstskärm från Valmyndigheten samt en egentillverkad valurna för att alla som ville skulle få chansen att prova att rösta. Kajsa och Maria spelade upp en scen med hur det går till att rösta. Deltagarna fick veta var man kan hitta information om de olika partierna och den demokratiska processen, exempelvis boken ”Dags att rösta: valskola 2022” som är utgiven av 8 sidor och Myndigheten för tillgängliga medier samt på partiernas egna hemsidor.

Övrigt material med bildstöd kommer från Studieförbundet Vuxenskolan ”Mitt val” och finns numera som en utställning på Knuten för de som missade tillfället.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 


Tillgänglighet i biblioteksrummet

När vi har arbetat med tillgänglighet i biblioteksrummet har vi använt UX som metod tillsammans med personer från daglig verksamhet. De har själva valt att vara med i gruppen och vi har träffats på Vaggeryds bibliotek under våren 2022.

Här är resultat från träffarna:

Referensgruppen tycker!
Metod: UX Fotografera bra respektive dåliga saker/miljöer på Vaggeryds bibliotek.
Datum: 2022-04-27 / 2022-06-09
Vilka: Stärkta bibliotek

Detta bildspel kräver JavaScript.

1.

Synpunkt:
Dörren öppnas inåt vilket kan orsaka allvarliga olyckor. Knappen sitter för nära dörren. Saknas knapp mellan dörrarna.

Åtgärd:
Sensor kommer installeras så dörren inte öppnas om något / någon är i vägen. Samma som dörren i Makerspace.
Öppettiden på dörrarna förlängs så ingen fastnar mellan dörrarna.
Är nu åtgärdat!

2.

Synpunkt:
Bordet är inte höj– och sänkbart så barn och rullstolsburna når inte upp.

Åtgärd:
Inköp av ny höj– och sänkbar möbel så det passar bättre för alla.
Datum:

3.

Synpunkt:
Fint och mysigt med ett pussel!

4.

Synpunkt:
Fint och trevligt med bokkjolen när man står och väntar.

5.

Synpunkt:
Bordet är inte höj –och sänkbar. Stolen saknar armstöd. Armstöd är bra dels som hjälp för att resa sig upp och dels för att förhindra att man ramlar av stolen.
Stolen är på hjul vilket gör att den åker omkring för mycket vilket är ett problem när man ska sätta sig på den.

6.

Synpunkt:
Höjdskillnad i golvet som var svår att se och gjorde att personer som hade svårt att gå lätt kunde ramla.

Åtgärd:
Åtgärdades direkt med svart markering.

 

Åtgärd av 1-5
Inköp av ett höj—och sänkbart skrivbord. Se bild på förslag.
Inköp av en skrivbordsstol med armstöd och inga hjul. Se bild på förslag.
Datum:

PDF till Foto UX


Digital delaktighet

Vi vill arbeta med digital delaktighet för alla. Under året har vi arbetat med Makerspace 123 tillsammans med särskolan i kommunen. Under våren har daglig verksamhet kommit till makerspace för att prova att skapa och tillverka olika saker. Vi har bland annat arbetat med laserskärare, 3d-skrivare och green screen.


Läsa på olika sätt

På biblioteket finns Äppelhylla, där kan du hitta medier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Alla är olika och läser på olika sätt, därför finns Äppelhyllan.Bild på rött äpple med ögon och glad mun, samt gren på toppen med två löv på.

Det finns även talböcker, för dig som behöver lyssna på böcker, samt lättlästa böcker. Hyllan är placerad nära disken, så du lätt kan fråga personalen om du behöver hjälp.

Legimus är en databas där du som har någon form av lässvårighet eller är synskadad kan få tillgång till talböcker genom att enkelt ladda hem till dator, telefon eller surfplatta. Inloggning får du via biblioteket. Hör av dig till biblioteket för att boka en tid.

Länk till Legimus

De flesta talböcker utges av Myndigheten för Tillgängliga Medier, MTM. De ges ut i så kallat DAISY-format. För att lyssna på en talbok måste man ha en speciell DAISY-spelare. Det går också att lyssna på DAISY-böcker om man har en dator med ett speciellt läsprogram. Detta program kan laddas ned gratis från MTM:s hemsida.  Fråga gärna personalen om du vill veta mer.