Medier och samlingar

Ljudböcker

Det finns flera sätt att lyssna på böcker, på biblioteket kan du både låna skivor i såväl cd och mp3-format. Mp3-skivor kan du antingen lyssna på via cd-spelare som klarar mp3 (det brukar stå på den i så fall) eller ladda hem till din telefon eller surfplatta via en dator. Du kan också lyssna strömmande (via internet) på ljudböcker via vår ebokstjänst Elib.

Länk till e-böcker

 

Talböcker och Legimus

Legimus är en databas där du som har någon form av lässvårighet eller är synskadad kan få tillgång till talböcker genom att enkelt ladda hem till dator, telefon eller surfplatta. Inloggning får du via biblioteket. Hör av dig till biblioteket för att boka en tid.

Länk till Legimus

De flesta talböcker utges av Myndigheten för Tillgängliga Medier, MTM. De ges ut i så kallat DAISY-format. För att lyssna på en talbok måste man ha en speciell DAISY-spelare. Det går också att lyssna på DAISY-böcker om man har en dator med ett speciellt läsprogram. Detta program kan laddas ned gratis från MTM:s hemsida.  För att få låna talböcker gäller vissa krav. Om du vill veta mer kontakta gärna biblioteket. Landstinget skänker DAISY-spelare till vissa grupper. Hör gärna efter om du är berättigad till en.

 

Ztory

Via tjänsten Ztory kan du låna hem hundratals tidningar och barnböcker digitalt på din dator, mobil och surfplatta.

Gratis för dig som är ansluten till Vaggeryd biblioteks WiFi. Gör så här:

  • Anslut dig till Vaggeryd biblioteks WiFi. Ladda hem och öppna Ztory-appen alt besök länken för läsning på datorn.
  • Skapa ditt kostnadsfria läskonto. Ladda ner obegränsat på biblioteket och läs hemma i 30 dagar på din telefon eller platta. Fråga bibliotekspersonalen om du behöver hjälp.

Du kan även läsa Ztory på bibliotekets surfplattor, på biblioteket.

Du kan även hitta flera tidningar och tidskrifter via World newspaper.
Länk till World newspaper

 

Lokalsamling

På biblioteken i Vaggeryd och Skillingaryd finns lokalsamlingar. Här kan du lära känna din hembygd genom lokala författare och hembygdsforskare. Biblioteket i Vaggeryd har också lyft fram skönlitteratur med särskild småländsk anknytning. Det innebär att du exempelvis kan hitta böcker av Astrid Lindgren och Carin Hjulström på samma hylla! Lokalsamlingen förfogar över en mängd gamla fotografier som är tagna på olika platser runt om i kommunen.